Articol publicat cu acordul OTP Asset Management.
Autor Adrian Anghel, Head of Sales OTP Asset Management
Incepem anul financiar in forta. Dacă pietele financiare nu ne-au lasat sa ne plictisim la finalul anului trecut, iata ca nici situatia agitata din Romania nu se lasa mai prejos. In tot acest amalgam de incertitudine, volatilitate si agitatie, ce ar trebui sa facem ca investitori? Raspunsul, din fericire, e standard. Raspunsul e, asa cum am spus si in articolul acesta, ca fiecare dintre noi sa-si faca un plan si sa se tina de el! Planul multi-anual ar trebui sa includa si perioade de scadere, deoarece ele sunt inevitabile in drumul investitional.
Astfel, pentru cei dintre noi care se apropie de finalul acestui drum, perioadele de volatilitate sunt de evitat, deoarece ne pot departa de obiectivul nostru investitional, chiar la sfarsit. Asadar, aceia dintre noi care sunt aproape de obiectivul nostru financiar, o alocare preponderenta catre instrumente cu venit fix, care sunt mai putin fluctuante decat actiunile, sa zicem, ar fi de dorit.
Insa pentru cei care suntem la incepulul drumului, perioadele de scaderi sunt mana cereasca. Ganditi-va la ele ca la REDUCERI la produsele voastre favorite, pe care le consumati in mod regulat. Ei bine, aceste perioade ofera ocazia acumularii activelor preferate, la discount. Asta, impreuna cu o investitie periodica, ar trebui sa sustina un portofoliu pe crestere, pe termen lung.
O parte dintre cei care ne citesc poate nu au inceput insa sa economiseasca, pentru ca nu au stiut de unde sa inceapa. Totul incepe cu rezolutia de Anul nou. Frecvent ne propunem la inceput de an sa fim mai activi, sa invatam lucruri noi, sa citim mai mult. La fel cred ca ar trebui sa ne propunem sa schimbam si relatia cu banii. Cum ii atragem la noi? Este mai ușor poate decat ne-am astepta:
- Sa masuram situatia financiara actuala
Daca nu stii unde esti și unde mergi orice drum e bun. Incepe prin a te uita la ce detii (active) si ce datorezi (datorii). Scazand din active, datoriile, obtii situatia curenta. Un fisier in Excel ar putea face totul repede si usor. Util sa comparati cu situatia de anul trecut.
- Pe ce am cheltuit banii anul trecut
Banii chiar se duc acolo unde vrei? Da, daca ii cheltui atent. Asta inseamna sa faci cheltuieli cu gandul la Scopul tau investitional! Asadar, daca scopul tau este sa te retragi in 10 ani sa zicem, ai nevoie sa cheltuiesti mai putin ca sa economisesti mai mult? Vacanta aia scumpa te mai lasa sa mananci in oras așa de des? Doar stiind pe ce se duc banii poti face decizii mai bune anul viitor.
- Bugetul anului 2019
Unii oameni nu pot tine un buget, dar este un instrument extrem de important de a urmari cheltuielile inutile. Cum ar trebui sa arate al tau in 2019? Trebuie sa faci mici ajustari aici si acolo? Doar pe buget, negru pe alb poti vedea cheltuielile tale esentiale si non-esentiale.
- Administrarea datoriilor
Nu toate datoriile sunt rele, insa unele sunt mai rele ca altele. In primul rand ar trebui sa rezolvi datoriile cu rata dobanzii cea mai mare, așa ca plateste-ți cu precadere cardurile de credit. Daca nu te poți disciplina sa folosesti cardul de credit responsabil, mai bine lasa-l acasa si evita tentatia cumparaturilor inutile astfel.
- Fond de urgenta
Fiecare dintre noi ar trebui sa aiba un fond de urgenta, insa situatia fiecaruia e diferita. Somaj, boli, problemele pot aparea oricand. Ideal ar fi ca fondul tau de urgenta sa-ti ajunga pentru 3-6 luni si sa-ti acopere cheltuielile esentiale. Poti tine banii cash sau intr-un instrument financiar foarte sigur care sa-ti dea acces la bani foarte rapid, cum ar fi un fond de cash-management.
- Reechilibrarea portofoliul
Cum ti-a afectat mersul piețelor portofoliul anul asta? Chiar daca ti-a mers bine, alocarea activelor tale catre actiuni, obligatiuni si cash poate ca s-a schimbat de la sine. Daca in 2018 nu prea te-ai uitat la portofoliu, incepi 2019 prin a-ti rebalansa portofoliul si orizontul tau de timp si fa schimbarile necesare, astfel incat sa te simti confortabil cu ce rezulta.
- Vorbeste despre bani
Nu in ultimul rand, discuta despre bani, nu doar o data pe an, ci pe parcursul anului. Banii nu mai sunt un subiect tabu de mult, iar discuțiile despre bani si deciziile pe care le-ai luat ar trebui sa fie un subiect despre care sotul/sotia sa stie. Nu ezita sa impartasesti experienta ta si cu copiii tai si cu rudele apropiate. Incurajeaza-i sa puna intrebari si sa discutati la liber temerile lor si ideile, de ce nu.
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ si prezinta opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investitii din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o oferta ferma de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezinta o consiliere financiara personalizata cu privire la investitii sau consiliere fiscala/juridica. OTP Asset Management Romania SAI S.A. nu este responsabila in privinta potentialelor pierderi rezultate in urma tranzactiilor desfasurate in concordanta cu ideile exprimate in acest articol. Desi informatiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management Romania SAI S.A. nu este responsabila pentru informatiile prezentate in acest document, acestea putand fi modificate fara nicio notificare prealabila. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau poate scadea in timp, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare. Nu este permisa preluarea informatiilor din acest articol fara precizarea sursei.