Buna, sunt Eliza! Cu ce informatii te pot ajuta?

Din 2 decembrie 2024, OTP Leasing România IFN SA fuzioneaza cu BT Leasing Transilvania IFN SA, parte a Grupului Banca Transilvania. Marca OTP Leasing este folosită sub o licență temporară. Accesează secțiunea de Întrebări și Răspunsuri, pentru a afla mai multe informații.

Stiri agricole - Romania

Pesta porcina africana – cazul Romania

 

Europa este afectata in prezent de pesta porcina africana. Tari precum Belgia, Ungaria, Cehia, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Polonia, Litunia, Letonia si Estonia au confirmat cazuri ale bolii. Romania este una dintre cele mai afectate tari, cu un numar de 13 judete in care s-au identificat focare ale bolii.

Autoritatile din Romania au luat multiple masuri pentru a elimina focarele de infectie si de a preveni raspandirea pestei porcine africane in tara noastra. Printre masurile veterinare luate se numara: masuri profilaxice sanitare si epidemiologice (punerea in carantina a porcilor, masuri riguroase de import etc.), stabilirea unor zone protejate si monitorizate, eutanasierea porcilor si distrugerea materialelor de risc, curatenie si dezinfectie, prevenirea raspandirii virusului prin vectori etc. Peste 230 000 de porci au fost sacrificati pana in prezent conform datelor oficiale. 

Fermierii ai caror porci au fost sacrificati vor fi compensati de catre statul roman, in timp ce subventiile din masura 14 – Bunastarea animalelor – vor fi achitate din fonduri europene, pentru perioada dintre 1 ianuarie 2018 si data inregistrarii inceputului bolii. 

De asemenea, Romania a solicitat sprijin tehnic si financiar din partea Comisiei Europene pentru a reduce impactul bolii. Conform reprezentatilor Comisiei Europene, aproximativ 75% dintre porcii crescuti in gospodariile din Europa provin din Romania. In timpul recentei sale vizite in Romania, Phil Hogan, Comisarul European pentru Agricultura a mentionat ca Romania va primi sprijin suplimentar pentru monitorizare, servicii veterinare si cercetare. El a adaugat faptul ca obiectivul pe termen scurt este de a stopa boala de la a se raspandi local, tinand cont si de faptul ca, pe langa implicatiile locale, pesta porcina Africana are si un impact asupra tarilor vecine si a comertului cu carne de porc din UE si din lume. Pe termen lung, se ia in considerare alocarea de fonduri pentru cercetari dedicate realizarii unui vaccin.

Sursa foto Sandy Millar / Unsplash

 

Record pentru agricultorii romani la recolta de grau 

 

Conform Ministerului Agriculturii, recolta de grau de anul acesta se ridica la 10.8 milioane de tone, cu 2.3% fata de cea inregistrata in 2017. Cantitatea este una remarcabila si din perspectiva faptului ca Romania a fost afectata de conditii meteo extreme in acest an. Chiar daca vremea nu a fost una prielnica, sunt cateva motive pentru care agricultorii locali au inregistrat aceste cifre: acces la echipamente tehnologice ce le permit o mai buna monitorizare a culturilor, subventiile SAPS si finantarile europene, cresterea suprafetei cultivate etc.

Cresteri semnificative au fost obtinute si pentru cutlurile de orz, 1.3 milioane de tone recoltate in 2018.

Sursa foto Polina Rytova / Unsplash

 

Top 5 traderi cereale din Romania 

Ministerul de Finante a publicat rapoartele financiare ale traderilor de cereale pentru anul 2017. Cu o cifra de afaceri de aprox. 635.5 milioane euro, compania elvetiana Ameropa Grains a devenit liderul de piata, depasind compania americana ADM Romania Trading, care avut o cifra de afaceri de 622.3 milioane de euro. Topul primilor 5 traderi de cereale este completat de: COFCO (China) – cifra de afaceri 557 milioane euro, Cargill (SUA) cu aprox. 490 de milioane de euro si Glencore (Elvetia), cu 347 milioane de euro.

Sursa Ales Krivec / Unsplash

 

 Stirile agricole prezentate in acest articol au fost publicate initial pe platforma internationala dedicata sectorului agricol dezvoltata de grupul OTP - OTP Agro, in limba engleza. 

auto image/svg+xml mješalica traktor kamion jedrilica motor